Dny české a mezinárodní poezie
po celé České republice

Festival se koná na památku narození
Karla Hynka Máchy (*16. 11. 1810)

Projekt je realizován za podpory
Ministerstva kultury ČR.

Účinkující

Piotr Kępski

(*1973)  Vystudoval filozofii a psychologii na Univerzitě ve Varšavě a na Karl Eberhardts Universität v Trevíru. Píše prózu a krátké dramatické formy. V roce 2009 vydal svůj druhý román „Singlové” (orig. Single), ke kterému na titulní stránku poskytnul svou grafiku malíř a architekt Pavel Šlejchar. V roce 2005 debutoval se svým románem „Druhá Amerika” (orig. Druga Ameryka), kterou publikoval pod pseudonimem Walter Sobchak. Román získal první cenu v polské literární soutěži Stanislawa Grochowiaka. Kromě toho byl autor laureátem několika literárních soutěží a získal rovněž ocenění v soutěži o umělecký překlad české literatury.

Publikoval řadu povídek v polských časopisech Akcent, Ha!art, Pogranicza, Pracownia, Pro Arte, Portret, Studium, Undergrunt, Wyspa. V Čechách publikoval v časopise Weles a v internetovém časopise Dobrá adresa. 

V letech 2002-2005 redagoval nezávislý polsko-český kulturně-literární časopis Bohema (www.bohema.terramail.pl). V roce 2004 se v Děčíně zúčastnil literárního festivalu „Zarafest”.

Překládá rovněž českou literaturu do polštiny. V polském literárním časopise Portret představil prózu a poezii několika současných českých autorů. V roce 2005 přeložil do polštiny společně se svou ženou, Janou Kępskou, sbírku básnické prózy Radka Fridricha Ze Žibridova deníku. Žije a pracuje ve Varšavě. Má 2 malé syny. Má rád Berlín, Prenzlauer Berg, východni Asii, malá česká městečka s tradičními náměstími a hospůdkami, údolí Labe a pár jiných věcí.


pátek 13.11.2009, 18:00
Městská knihovna v Praze, Galerie odd. poezie, Mariánské náměstí 1, Praha 1
Piotr Kępski