12.11.2013 Út 18:00 Jičínská “Cestička k domovu”

V Knihovně Václava Čtvrtka v Jičíně se v úterý 12.listopadu v rámci celostátní akce Den poezie sešli literáti a hudebníci, aby oslavili výročí Karla Hynka Máchy literárně hudebním pásmem autorských čtení inspirovaných rodákem z nedalekých Lázní Bělohrad Karlem Václavem Raisem, jehož básničku “Cestička k domovu …” jsme se jako školáci učili.

Po úvodním uvítání ředitelky knihovny Mgr. Jany Benešové, se slova chopil Václav Franc, průvodce večerem. Na úvod zazněla zmiňovaná báseň “Cestička k domovu”. Mluvené slovo vhodně doplňovala trojice hudebníků ze skupiny “Ze šuplíku” Dana Beranová, Hynek Beran a Jaromír Kejval. Hráli a zpívali svoje autorské písně a texty vztahující se k tématu domov, dětství a rodný kraj (např. písně Dětský sen, Nejhezčí můj den, Buď jak buď, atd).

Svoje texty a básně inspirované tématem “Domov” přednesli Ilona Pluhařová (o tom, jak svůj nový domov v lidské smečce vnímá malý retrívr), Dana Beranová (o tom, jak máme krásnou vlast, i když nemáme moře – úryvek z chystané knihy Eva a Kniha poznání ve stylu fantasy) a Václav Franc (o tom, jak žena na sklonku života vzpomíná na rodnou vesnici v povídce Já se tam vrátím). Ale zněla i poezie Ilony Pluhařové a Václava France a krátká vzpomínka na nositele Nobelovy ceny Jaroslava Seiferta, kterého s naším Jičínem pojí křehké vztahy (recitovala Eva Jebavá).

Zdařilý podvečer podtrhla citace Karla Čapka o rodném kraji a především závěrečná, Hynkem Beranem hraná na housle, píseň “Kde domov můj”, při které diváci společně s herci spontánně vstali.

Podle diváckých ohlasů po akci si každý zavzpomínal na tu svoji “Cestičku k domovu” a dokonce i nějaká ta “slzička ukápla”. Jičínští literáti i hudebníci se těší na příští ročník, dokonce už máme téma. Vzhledem k tomu, že v roce 2014 uplyne 100 let od vypuknutí 1.světové války, tak se chceme podívat na českou protiválečnou poezii v programu zatím pracovně nazvaném “Tak nám zabili Ferdinanda!”

Tak se máte na co těšit!

Václav Franc
Knihovna Václava Čtvrtka v Jičíně


Uveřejněno

v

od

Značky:

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *