Úvodní stránka

 

Letošní, v pořadí již osmý Den poezie se bude konat od 9. do 23. listopadu ve více než čtyřiceti městech a vesnicích po celé České republice.

Akce, jejímž ústředním tématem je letos „Kde domov můj?“, oslavuje roli poezie v našem životě a v české kulturní tradici. Koná se vždy v listopadu, přesněji kolem 16. listopadu, na který připadá výročí narození Karla Hynka Máchy (1810-1836, letos je 170. výročí jeho úmrtí). Program tvoří veřejná čtení, happeningy, výstavy, hudební a divadelní představení, konané v klubech, knihovnách, ve školách, v kinech, kavárnách, ale i na méně tradičních místech...

Letošní ročník mimo jiné 11. listopadu nabízí dětem speciální poznávací cestu Prahou. Začíná na petřínské hvězdárně, resp. v Domě u Kamenného zvonu, a končí v Českém centru v Rytířské ulici. Po cestě jsou pro děti připraveny různé soutěže, zábavné a poznávací pořady. Účastníci se dozví nejen mnoho zajímavého o poezii jako takové, ale budou moci také předvést své tvůrčí schopnosti. Vstup na všechny dílčí akce je zdarma!

Kromě význačných českých básníků přečte v rámci Dne poezie své verše i mnoho zahraničních hostů; návštěvníci se mohou těšit na veřejná autorská čtení v rumunštině, maďarštině, ruštině, lužické srbštině, irštině, angličtině, hebrejštině, němčině a španělštině. /Český překlad zajištěn/.

Pevně věříme, že si najdete cestu na některou z akcí Dne poezie ve vašem okolí – ať už jako posluchači nebo aktivní účastníci.

Letošní akce Dne poezie se konají na těchto místech: Bohumín, Blansko, Březnice, Brno, Česka Lípa, České Budějovice, Domažlice, Dvůr Králové, Havířov, Horšovský Týn, Hradec Králové, Cheb, Chodov, Chomutov, Jičín, Kadaň, Kroměříž, Krnov, Kyjov, Liberec, Náchod, Nepomuk, Nova Paka, Nová Včelnice, Nové Město nad Metují, Olomouc, Ostrava, Plzeň, Police nad Metují., Praha, Přerov, Rakovník, Rumburk, Strážov, Třeboň, Vaňovské vodopády, Veselí nad Moravou, Vlachovo Březí, Žatec, Znojmo

 

Den poezie podpořili

 
Ministerstvo kultury České republiky
Nadace Český literární fond
Památník národního písemnictví
Galerie hlavního města Prahy
České centrum Praha
Multikulturní centrum Praha
British Council Czech Republic
Rumunský kulturní institut v Praze
Maďarské kulturní středisko
Goethe-Institut Praha
2006 Ruská sezóna
Totem cz
Štefánikova hvězdárna
Večer přiměřených depresí
Tvar
Literature Across Frontiers
Kosmas
Bohemia Bagel
Gymnázium Na Vítězné pláni
Petr Dvořák tiskárna a grafické studio
Kristin Olson Literarni Agentura