Logo

  Logo

CZ
ÚVODNÍ SLOVO
PODROBNÝ PROGRAM
ÚČINKUJÍCÍ
KONTAKT
KNIHA HOSTÍ

EN
INTRO
FULL PROGRAMME
EVENTS IN ENGLISH
CONTACT
GUESTBOOK


PARTNEŘI
Dopravní podnik hl. m. Prahy, a.s.
British Council
Multikulturní centrum Praha
PEN klub Praha
Bohemia bagel
Maďarské kulturní středisko v Praze
Kosmas.cz
Čítárny
Arena reklamní a mediální agentura

ÚVODNÍ SLOVO
Většina lidí si spojuje poezii s jarem - ale možná se nám ona nejvíce sejde během ponurého, šedavého, mlhou potaženého podzimu. To je důvod, proč Den poezie připadl na datum výročí velkého romantického básníka Karla Hynka Máchy 16. listopadu.

6.ročník Dne poezie chce oslavovat poezii v našem životě, klade si otázku, co je poezie, a chce se těšit z poezie v mnoha jejích podobách - v mluveném slově, v divadle, představení, hudbě, ve výtvarném umění, ve filmu.

Poezie kraluje celému programu, počínaje oslavami na školách až po diskuze o povaze současné poezie na univerzitách. Téměř všechny akce jsou v češtině, ovšem přichystána jsou i čtení a performance v romštině, angličtině, skotštině, španělštině a maďarštině. Mimo Prahu se do oslav zapojila řada měst: Děčín, Kroměříž, Plzeň, Ústí nad Labem, Teplice, Vlachovo Březí, Olomouc, Liberec, Mělník, Písek.

Skoro všechny akce jsou pořádány nezávisle, pouze jsou jednotně propagovány a koordinovány volným sdružením milovníků poezie, především organizátory projektu Poezie pro cestující a kulturním magazínem Totem.cz. Prosím zapojte se do letošních a budoucích Dnů poezie.


STRUČNĚ O HISTORII
První Den poezie v roce 1999 uspořádal literární a kulturní Klub 8, vznikl u příležitosti zahájení projektu Poezie pro cestující ( Poetry for Travellers), který zveřejňoval v pražském metru básně. Druhý ročník oslavoval Poezii místa - místa poezie a experimentoval s nezvyklými prostorami pro autorská čtení. Třetí se jmenoval "Poezie vedle nás" a zaznamenal podstatně bohatší programovou nabídku. Čtvrtý Den poezie byl "Karnevalem" poezie. Letošní ročník - Poezie z ptačí perspektivy - nás jednoduše vybízí, abychom o poezii zauvažovali z úhlu jiného, méně obvyklého.