Český Forrest Gump putuje stovky kilometrů, přidal se i herec Jaroslav Dušek

Se 420 kilometry v nohách dorazil básník Mnoháček Zgublačenko na nádraží v Berouně, kde na něj už čekala padesátka jeho příznivců. Nikoho netrápil fakt, že jarní počasí spíš připomíná tuhou zimu a všichni po jeho boku vyrazili do malé vísky Svatý Jan pod Skalou. Básník se srdcem dobroduha se totiž rozhodl, že v průběhu března ujde 610 kilometrů po městech, městečkách i vesnicích ve Středočeském kraji s cílem šířit informace o autismu. Jako člověk s Aspergerovým syndromem může o problematice poruch autistického spektra mluvit na základě osobního prožitku. Je proto pro tento úkol osobou nejpovolanější. V mrazivý nedělní den 23. 3. se k jeho putování připojila i APLA Praha, organizace Adventor, další partneři a přátelé, a to na etapě Beroun- Svatý Jan pod Skalou-Karlštejn-Dobřichovice.

Básník Mnoháček Zgublačenko na svém putování přesvědčuje všechny kolem, že je člověkem s obdivuhodnou vnitřní silou a odhodlaností. Vedle nachozených stovek kilometrů stačí i přednášet, diskutovat a poskytovat rozhovory o autismu každému, kdo o to projeví zájem. Svojí bezprostředností a upřímností si získává přízeň lidí všech věkových kategorií i profesí.

„Dokonce jsem slyšel, že mě lidi začali nazývat český Forrest Gump, ale já radši chodím než běhám,“ směje se básník a vysvětluje, proč tuto akci zorganizoval: „Přišel jsem na to, že se o vás nikdo nepostará, a každý si musí víceméně poradit sám. Chtěl bych dodat lidem s autismem odvahu a ukázat jim, že život se dá žít i s touhle diagnózou. A taky bych je rád pobavil,“ přiznává básník, který svým vyprávěním dokáže opravdu potěšit i zaujmout a je stále dobře naladěn, přestože má za sebou už pořádně dlouhou trasu. „Pár pěkných puchýřů mám a nohy mě bolí, ale určitě bych to nevzdal. Trénoval jsem už na podzim, takže celkově i s tréninkem ujdu kolem 900 kilometrů a ještě mě to baví.“

Při etapě “APLA Praha” se rozhodl básníka doprovodit herec Jaroslav Dušek.  Ten se také ve sv. Janu pod Skalou živě zapojil do přednášky o autismu.  Proběhla na téměř magickém místě –  v  refektáři bývalého kláštera (nyní Svatojánská kolej Vyšší odborné školy pedagogické). Za APLA Praha v rámci vzdělávacího bloku vystoupila společně s básníkem psycholožka Mgr. Veronika Šporclová, která také odpovídala na odborné dotazy z řad účastníků.

„Máme syna s autismem a vyrazili jsme sem především proto, že jsme chtěli potkat lidi, kteří mají podobné zkušenosti jako my, a vědí o čem mluvíme. Jsme rádi, že jsme mohli ventilovat některé naše zážitky a obavy. Vzali jsme si k srdci i slova paní psycholožky a díky básníkovi jsme se opravdu zasmáli. Bylo to moc fajn,“ popisuje nedělní akci matka dítěte s autismem.

S programem se nezapomnělo ani na děti, pro které byly v průběhu besedy připraveny soutěže a hry. Také měly možnost navštívit tamní eko koutek se zvířaty.

Po přednášce se část básníkových příznivců vydala na další část trasy, která skončila až ve večerních hodinách.

Věříme, že všichni účastníci si i přes mrazivé počasí tento den užili. Děkujeme všem, kdo “Putovali s básníkem” a s námi.

Více o APLA putování s básníkem 2013

Etapu jsme zahájili na Hlavním nádraží v Praze. Vlakem jsme se přepravili do Berouna, kde jsme se připojili k p. Zgublačenkovi, p. Duškovi a dalším partnerům a příznivcům básníka.

Během dopoledne jsme došli krásnou přírodou Karlštějnska do Sv. Jana pod Skalou. Vedle prohlídky přírodních a kulturních památek bylo již nutné doplnit energii (nejen sluneční:-). K tomu příhodně posloužila místní restaurace “Obecná škola”. Začátek přednášky se sice lehce posunul, ale nakonec jsme stihli všechno – i společné vypuštění modrých balonků s našimi jmény. Tím jsme symbolicky zahájli Dny porozumění autismu APLA Praha.  

Přednáška a diskuze ve Svatojánské koleji proběhly v příjemném a přátelském ovzduší. Bylo povzbuzující, že ačkoliv se  mluvilo hlavně o vážných věcech, měli jsme také příležitost společně se zasmát.

Po přednášce se příznívci básníka rozdělili a podle svých možností, sil, počtu omrzlin a puchýřů dokončili etapu – do cíle trasy, na Karlštejn, zpět do Berouna nebo rovnou do Prahy.

Pevně věříme, že na zpáteční cestě nikdo cestou neumrznul, nezranil se a ani nezabloudil. Protože příští rok zase vyrážíme!

Projekt byl realizován v rámci OP Lidské zdroje a zaměstnanost, který je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. Svými aktivitami přispívá k sociálnímu začleňování sociálně vyloučených osob a osob ohrožených sociálním vyloučením.

 

Vzdělávací a osvětová část programu byla realizována v rámci z OP Vzdělání a konkurenceschopnost,která je spolufinancována ESF a státním rozpočtem ČR.

Kontaktní osoba:

Simona Votyová

APLA, Praha

Tel.: 777557401


Uveřejněno

v

od

Značky:

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *