POEZIE DO ŠKOL
PROSTĚ POEZIE

Jednotícím prvkem letošního Dne poezie je téma Poezie místa / Místa poezie a jedním z nejdůležitejších míst pro poezii muže být i školní třída. Mnoho aktivit letošního ročníku se odehrává ve školách. Na Den poezie navazuje projekt Poezie do škol - prostě poezie. Tento projekt bude oficiálne zahájen 14. 11. v 15.00 veřejným čtením poezie nazvaným Alma Mater poetická v aule Pedagogické fakulty Karlovy Univerzity. Akce je samozřejmě veřejně přístupná a k účasti na ní zveme především učitele. V jejím rámci mohou zdarma získat "balíčky poezie", šest plakátků s vybranými básněmi, jež tvoří báseň anonymního autora z 18. století a dále básne Ivana Wernische, Jana Skácela, Williama Blakea, Tery Fabianové a Markéty Hrbkové.

Přidružené aktivity Dne poezie proběhnou v některých školách, např. Gymnázium Omská, Gymnázium Postupická, ZŠ Brána jazyku Mikulandská, Gymnázium Sv. Čecha, Trója, ZŠ Štěchovice a Gymnázium a sportovní škola Přípotoční. Na školách vystoupí české básnířky Věra Jirousová a Markéta Hrbková a britští perfomativní básníci Francesca Beard a Anthony Joseph.

Základní myšlenkou projektu Poezie do škol - prostě poezie je snaha podpořit zájem mladých lidí o poezii coby svébytnou a živou soucást každodenního života, která má schopnost překonat a přetváret banalitu všedních dnů a promlouvat ke každému z nás čistým jazykem, bez přetvárky. Věříme, že lidé nebudou vnímat poezii jako něco, čemu je třeba se naučit a co je třeba zpaměti odříkat, ale jako médium pro moudré, vtipné a pravdivé pojmenovávání skutečností a glosování světa kolem nás. Byly bychom rády, kdyby v budoucnu vzniklo pro školy více poeticky laděných materiálu a chtěly bychom také iniciovat častejší veřejná čtení poezie ve školách.

Pokud by i vaše škola měla zájem o účast na projektu Poezie do škol - prostě poezie, neváhejte a spojte se s námi.

Organizátorky projektu